Farum Svømmeklub er fyldt 40 år!

40aarFarum Svømmeklub har drevet svømmeskole og konkurrencesvømning i Farum i nu 40 år. Utallige børn og voksne har gennem årene lært at svømme i klubben. Det er også blevet til mange flotte sportslige resultater med mange danske mesterskaber, danske rekorder og deltagelse ved de olympiske lege.

Farum Svømmeklub startede som en afdeling i Farum Idrætsklub i 1977. Dengang var det officielle navn Farum Idrætsklubs Svømmeafdeling, det blev dog hurtigt uofficielt til Farum Svømmeklub. I starten foregik svømmeundervisningen i den daværende svømmesal i Stavnsholthallen på Stavnsholtskolen. Det var dengang den eneste mulighed for at svømme indendørs i Farum Kommune. I begyndelsen fik man tildelt bassinet fire timer om mandagen – det var sådan det hele startede.

I 1978 brændte Stavnsholthallen og svømmesalen med. Da hallen skulle genopføres var bassinet for beskadiget til at kunne reddes, og opførelsen af Farum Svømmehal var i gang. Klubben var således husvild i perioden, indtil hallen blev indviet i 1979. I 2001 fik klubben endnu bedre faciliteter at udfolde sit virke i med tilbygningen til hallen med et ekstra bassin.

Initiativet til dannelse af svømmeklubben, der var kommunens første, blev taget for at give Farum borgere mulighed for at dyrke svømning lokalt. Før da måtte man tage til Birkerød eller længere væk, hvis man ville være medlem af en svømmeklub. I 1991 blev fodboldafdelingen i Farum Idrætsklub fusioneret med Stavnsholt Boldklub til Farum Boldklub, og svømmeafdelingen blev samtidig udskilt som selvstændig forening med navnet Farum Svømmeklub.

Farum Svømmeklub har i alle årene drevet både svømmeskole og konkurrencesvømning. Det hænger naturligt sammen at give børn og unge, der har interessen, mulighed for ikke bare at lære at svømme, men også at dyrke svømning som sport. Det fokus, der er på svømmekundskaber i konkurrenceafdelingen, smitter naturligt af på svømmeskolen, hvor kvaliteten i undervisningen er i højsædet. Børnene lærer ikke bare at svømme, men også at svømme godt og rigtigt.

Der er i følge den nuværende klubformand, Peder Wang Hansen, stadig for få børn i kommunen, der lærer at svømme ordentligt. Det ses hvert år til Furesø Sommerlege, hvor klubben indtil i år har været vært for svømmedelen, hvor en stor del af kommunens elever på fjerde til sjette klassetrin kommer forbi svømmehallen. De begrænsede svømmekundskaber har dels betydning for sikkerheden i forbindelse med den enkeltes ophold i vand, men også stor betydning for den enkeltes mulighed for som voksen at kunne bruge svømning som en skånsom, men effektiv motionsform resten af livet til gavn for både krop og sjæl.

Det er aldrig for sent at lære at svømme, hvilket afspejler sig i klubbens udbud af svømmeskolehold, der både dækker børn, unge og voksne. En ny sæson er lige startet, og klubben har stadig ledige pladser for nye medlemmer.

På konkurrencesiden har klubben gennem de senere år været dominerende i dansk svømning på herresiden og er for tiden indehaver af syv ud af otte danske rekorder i holdkap. Forsøget på at få den sidste glippede med beskedne 0,79 sekund ved de danske mester på langbane i juli måned i år. I stedet blev det til endnu et dansk mesterskab til klubben. Undervejs har en af Danmarks bedste svømmere gennem tiderne, Mette Jacobsen, svømmet i klubben. Hun repræsenterede Farum Svømmeklub fra 2000 til 2003.

Klubben har igennem mange år klaret sig rigtig godt sportsligt og fik med ansættelsen af en tidligere svensk landstræner som cheftræner tilbage i 2010 et markant løft hvad træningsfilosofi og -metode angår. Et løft, som klubben siden har videreført med en ny trænerstab og flotte resultater til følge.

Selve dagen for jubilæet var d. 6. april. Jubilæet festligholdes som reception i Farum Svømmehal søndag d. 17. september fra kl. 14 til 16 for nuværende og tidligere medlemmer, ansatte og frivillige.