Udskriv

Evaluering af DMH

Skrevet af Simon Winther .

 

 
Der findes store stævner og internationale mesterskaber men der er ikke noget i svømning der er helt så spændene som et tæt DHM opgør.
Når man er færdig med den første dag, er man fuldstændig færdig, alle muskler og led gør ondt, begejstringen og nervøsiteten har drænet dig for alt overskud og det er fuldstændig umuligt at forestille sig hvordan man skal komme igennem en dag til. Og det er bare som træner, hvordan har svømmerne det så ikke? De bedste af dem har 9 starter inden for 32 timer, og intet mindre end en toppræstation er acceptabelt hver gang. Jeg har sgu en gang imellem lidt ondt af dem, men det må I ikke fortælle dem
Sidste år lå vi på en komfortabel 5. plads. Der var for langt op til bronze-kampen mellem VAT og KVIK, til at det var realistisk at nå. Og der var heller ikke nogen reel trussel nedefra, så det var en lidt flad følelse, men et acceptabelt resultat vi leverede. I år var scenen en helt anden. For det første var der (som I sikkert har læst) en masse udlændinge i spil i de andre klubber, men der var rent faktisk meget færre end rygterne havde forudsagt i dagene op til stævnet. Det gjorde også, at det var ret umuligt at forudsige hvilken placering vi ville få. Jeg blev spurgt adskillige gange, og mit altid lidt forsigtige bud lød på en 4. eller 5. plads.
 
Da vi så lå på 3. pladsen efter første afsnit, var det lidt af en overraskelse, men det var også med det forbehold, at vores første afsnit altid har været bedre end de 3 næste. Men det stod allerede der klart, at der ville være 3 tætte kampe i svømmeligaen:
1)    Kampen om førstepladsen mellem ESE og SIGMA.
2)    Bronzekampen mellem Farum og VAT.
3)    Nedrykningskampen mellem Lyngby og Hovedstaden.
 
I de efterfølgende 3 stævneafsnit bølgede kampene frem og tilbage. For Farum betød det, at der blev kæmpet for alle marginaler, og her har Farum sin virkelige styrke. Jeg har aldrig været træner for et hold, der i den grad forstår at holde presset og gejsten, uanset hvilken vej det går. En af vores gamle ærkefjender, tidligere KVIK-træner Ricki Clausen, skriver på www.simma.nu
"Jeg har selv flere gange været offer for den helt særlige DHM-ånd, der hersker i Farum, og har flere gange forbandet den :o) Denne gang må jeg dog tage hatten af i næsegrus beundring over Farum, der formår at holde et på papiret stærkere (og traditionelt også rigtig godt DHM-hold) VAT-hold bag sig!"
 
Og jeg vil give Ricki ret i, at VAT på papiret er et stærkere hold, selv uden deres topprofiler Jakob Andkjær og Mads Glæsner, som ikke kunne svømme denne weekend, ville de på en bedre dag have kunnet slå os. Men flere af deres bedste svømmere kunne ikke levere de præstationer, der var brug for, og selv ikke da de på 2. dagen hev endog meget gamle svømmere ind, formåede de ikke at slå os, for Farum-svømmerne blev ved med at overgå sig selv og lave fremragende resultater igen og igen. Når man får den slags sejre i hus har man det virkelig godt!
 
Nu skal der fremhæves enkelte resultater, og jeg vil prøve at holde mig til nogle få, men også fremhæve at der blev svømmet godt over hele linien på Farums hold!
Den ældste og yngste svømmer var 29-årige Sanne Otte og 13-årige Julie Marie Gadfelt. Sanne har egentlig stoppet sin aktive karriere for flere år siden, men da hun bliver ved med at holde sig i fantastisk fysisk form, og jævnligt kommer og træner med, var hun til DHM for 15. år i træk, og selv om hun har trukket sig tilbage, så formåede hun at svømmer fuldt op til sit topniveau i brystsvømning, og endda at sætte personlige rekorder i både 100m og 200m individuel medley. Det er en præstation, som man bare må tage hatten af for og sige tak. Julie var også med sidste år, men i år viste hun, at hun er en svømmer, der leverer resultater, når presset er størst - en super vigtig egenskab, og mest imponerende var hendes tider i:
800m fri på 9:11,70
4x100m holdmedley (crawl) på: 0:58,65
4x200m fri på 2:07,34
Tillykke med dem piger!
 
De to bedste individuelle præstationer for Farum stod Anders Lie for, med en tid på 15:13,54 på 1500m fri (848 point), og 3:48,60 på 400m fri (845 point). For pigerne var det Mie Refn i 50m fly 0:27,62 (774 point).
Bedste holdkapper var for pigerne 4x200 fri (772 point) med Ida Marie Vedel, Marina Heller Hansen, Laura Tvermoes og Julie Marie Gadfelt.
For drengene var det 4x50 fri (853 point) med Anders Blume, Frederik Siem Pedersen, Daniel Nielsen og Simon Sønderup Jensen.
 
Og så lige det store billede.
For det første tillykke med sejren til Elite Swøm Esbjerg. Man kan sige hvad man vil om udlændinge og et dansk holdmesterskab, men de brød ingen regler, og derfor er de fuldt værdige mestre. Hvis de har noget som helst at skulle forklare, så er det overfor deres egne svømmere som ikke fik lov til at svømme i Bellahøj, men det er jo ikke vores problem.
SIGMA føler sig tilsyneladende en smule snydt, men de har selv to spaniere svømmende for dem, så den med at kaste sten og bo i et glashus springer mig i øjnene. Hvis Aschwin Wildeboer havde haft mulighed for at stille op for os sidste år, havde jeg helt sikkert også benyttet mig af ham, så bedre er vi heller ikke. Og derfor er det med et smil på læben når vi/jeg siger, at vi er det bedste danske hold samt et ønske om at Danske Holdmesterskaber rent faktisk bliver et dansk mesterskab i fremtiden.